February 28, 2022

Azul: Summer Pavilion

Aantal spelers: 2 tot 4
Speeltijd: 30 tot 45 minuten
Niveau: geschikt voor beginnende spelers

Azul was n de grote hits van 2017 en zoals voor ieder succesvol spel volgen de uitbreidingen/vervolgen in rap tempo. Nummer 2 (Stainted Glass of Sintra) was minder succesvol en nummer 4 (Queens Garden) wordt binnenkort verwacht in Nederland, maar hier gaan we het hebben over nummer 3: Summer Pavilion.

Ook in deze Azul variant zijn de regels beknopt en redelijk eenvoudig uit te leggen. Het spel bestaat uit 6 rondes. In elke ronde worden twee fases gespeeld: steentjes pakken en steentjes inzetten. Bij het steentjes pakken kies je een fabriek of het midden en pak je alle steentjes van n kleur. Als je een fabriek kiest gaan alle andere steentjes naar het midden. Ga net zo lang door tot alle steentjes op zijn. De eerste speler die uit het midden kiest krijgt strafpunten, zoveel als het aantal steentjes dat hij/zij al eerder deze ronde gepakt heeft van de fabrieken.

Als alle steentjes gepakt zijn worden ze om de beurt ingezet op het spelersbord. Deze bestaat uit 7 sterren van elk 6 vakjes (met daarop 1 tot en met 6). Je kunt zo'n vakje gaan bedekken door het aantal dat op het vakje staat in te leveren. Bijvoorbeeld Rood-4 kost 4 rode steentjes. Door vakjes te bedekken verdien je punten, maar kun je ook bonusstenen verkrijgen.

Elke ronde is n van de 6 kleuren de joker. Dat heeft speciale effecten bij het pakken en het inzetten. Bij het pakken mag je normaal alle steentjes van n kleur pakken op een fabriek of in het midden. Daarnaast mag je maximaal n joker pakken (als die er is op de plek waar je pakt). Zelfs als je gaat voor de jokerkleur mag je deze maar n pakken, ook al liggen er meer. Bij het inzetten van de stenen mag je deze jokers gebruiken voor elke kleur (maar er moet altijd minimaal 1 steentje van de kleur die je wilt gebruiken bij zitten, je moet deze immers op het bord kwijt). Na 6 rondes is ongeveer de helft van je bord vol en wint degene met de meeste punten.

Sterke punten:
De eenvoud van de Azul reeks is ook in dit spel aanwezig: Er zijn twee basisacties: steentjes pakken en steentjes uitleggen. Met dat principe heb je al 75% van het mechanisme van het spel te pakken. Dat maakt het toegankelijk en eenvoudig uit te leggen.

In vergelijking met de originele Azul heeft Summer Pavilion wat meer ruimte voor strategie. Ga ik voor veel bonussteentjes? Probeer ik een kleur compleet je maken of ga ik voor de middenster? Of ga ik voor alle vakjes van waarde 2 voor extra punten? De splitsing tussen pakken en inzetten zorgt voor interessantere keuzes. Ook de jokers zorgen voor meer mogelijkheden. En het feit dat je steentjes kunt bewaren: Zet ik ze deze ronde in of gebruik ik ze volgende ronde, want dan zijn ze plotseling joker geworden.....

Minder sterke punten:
Meer is over het algemeen beter, dus de speler die veel steentjes kan bemachtigen heeft meer kans om te winnen. En hoeveel moves er zijn met veel steentjes is aan kans onderhevig. Ook aan de verdeling van de bonustegels heb je met kans te maken. Vaak kun je dit wel herstellen door van strategie te switchen, maar dat vereist wel wat inzicht en kan de beginnende speler mogelijk frustreren.

Eindoordeel:
Summer Pavilion kan zich prima meten met de originele Azul, het is een licht spel met eenvoudige mechanismen en toch interessante strategien. Ons oordeel is een 8+ uit 10.

Ook Azul: Summer Pavilion speel je bij The Meeple People

Azul: Summer Pavilion op BGG

Author
Sander Vollebregt