January 21, 2023

King of Monster Island

Aantal spelers: 1 tot 5
Speeltijd: 45 tot 60 minuten
Niveau: Beginnende spelers

King of monster island is een coöperatief spel waarin je als groep van kleine monsters strijdt tegen het grote monster (the Boss). Je probeert met z'n allen 'the Boss' met zijn minions te verslaan voordat die één van jullie de pan in hakt. Het spel heeft verschillende bosses met verschillende sterktes.

In iedere beurt is eerst 'the Boss', met zijn minions en dobbelstenen, aan zet om zijn rivalen zoveel mogelijk te beschadigen. Ook proberen de minions door kristallen te bouwen hun invloed op de wereld uit te breiden. Zodra in een zone (het bord heeft er zes) drie kristallen liggen wordt in die zone een baken opgericht. Als het ze lukt om drie bakens te bouwen dan wordt de poort naar de onderwereld geopend en hebben de spelers verloren. Ook als een monster van een speler nul health over heeft, aan het begin van de monster fase in zijn beurt, wint 'the Boss'. Ten slotte wint 'the Boss' ook als er geen minions meer zijn als er nog eentje moet worden geplaatst.

Na 'the Boss' fase krijgt het monster dat aan de beurt is de kans om terug te vechten. De speler mag tot drie keer dobbelen met zes dobbelstenen. Afhankelijk van de uitkomst kan die schade berokkenen aan minions en/of 'the Boss', energie verzamelen, lopen, een support tegel bouwen, populariteit winnen, en/of health ophogen (tot maximaal 10). Met de verzamelde energie kunnen kaarten worden gekocht die de speler(s) kunnen helpen. Maar pas op, tussen deze kaarten zitten ook events die vervelend kunnen uitpakken.

Zodra een monster één populariteit heeft verworven mag die een bondgenoot kiezen. Deze geeft extra mogelijkheden die sterker worden naarmate het moster meer populariteit heeft. Let wel, 'the Boss' wordt ook sterker naarmate zijn populariteit toeneemt.

De spelers winnen als de health van 'the Boss' tot nul is terug gebracht.

Sterke punten:
Het heeft dobbelstenen.
Het is coöperatief.

Minder sterke punten:
Set-up duurt redelijk lang.
Het dobbelen van de rode 'Boss' dobbelstenen door de vulkaan gaat lang niet altijd goed. Vaak landen de dobbelstenen buiten het bord.

Eindoordeel:
King of Monster Island is een leuke coöperatieve variant op King of Tokio en King of New York. Dus voor iedereen die van coöp spellen houdt is dit zeker een aan-rader.

Ook dit spel speel je bij The Meeple People, sterker nog het is beschikbaar in de spelotheek.

King of Monster Island
Big Monsters fight together to take down the Boss from the Monster Island.
King of Monster Island op BoardGameGeek
Author
Jack van den Eerenbeemd