May 27, 2023

Kanban EV

Aantal spelers: 1 tot 4
Speeltijd: 45 tot 60 minuten per speler
Niveau: Voor gevorderde spelers

Stel je voor: Je bent heel de dag in de weer met Agile concepten zoals Scrum, Lean en Jira en dan ga je voor je ontspanning een spel spelen over Kanban, en dat zou dan leuk moeten zijn? Ja, eigenlijk is dat wel heel leuk :D!

In Kanban EV kruip je in de rol van een medewerker van een fabriek voor elektrische auto's. Daarbij is het de bedoeling om blauwdrukken te ontwerpen, onderdelen te fabriceren, auto's te produceren en upgraden en als deze voldoende getest zijn te laten shinen in je persoonlijke garage. Tijdens het werk in de fabriek kun je je ook laten scholen zodat je sommige acties efficinter uit kunt voeren of bepaalde bonussen kunt krijgen. En pas op voor de onverbiddelijke Sandra de fabrieksmanager, want als je niet goed genoeg je best hebt gedaan zal ze je daar keihard voor afstraffen!

Kanban EV is een worker placement waarbij je elke ronde een ander deel van de fabriek kiest om in te gaan werken. Het actieveld toont het aantal "shifts" dat je hebt om in te kunnen zetten in die ronde. Nadat iedere speler al zijn shifts heeft ingezet wordt van boven naar beneden een nieuwe locatie uitgezocht om shifts in uit te voeren en worden deze weer n voor n afgehandeld. De fabrieksonderdelen zijn een soort van minigames waarmee je dus blauwdrukken, onderdelen, auto's en upgrades kan verzamelen of stappen kunt zetten op de verschillende certificeringstracks. Als er voldoende auto's aangeschaft zijn volgt na een ronde een meeting. Daar kun je gaan opscheppen over je werk en hier zijn als je het goed plant de dikke punten mee te verdienen.

Tijdens het spel loopt de door het bord gestuurde Sandra mee om de verschillende fabrieksonderdelen te evalueren. Ze kan hierbij strafpunten uitdelen en de onderdelen een bepaalde reset geven. Na een aantal beurten komt ze weer terug in haar kantoor en kun je punten verdienen met de tot dan toe bemachtigde auto's. Als het aantal keer dat Sandra rond is geweest plus het aantal meetings gelijk is aan 5 eindigt het spel en volgt een eindtelling voor de einddoelen en alles wat je nog op je persoonlijke bordje ligt. En zoals gebruikelijk: Heb je de meeste punten dan win je het spelletje!

Sterke punten:
Het mechanisme van het spel zit bijzonder goed in elkaar, je hebt maar n worker die je naar n plek moet verzetten, en toch is die keuze elke keer weer interessant. Doordat je eigenlijk altijd ook stappen kunt zetten in het certificeringstraject zijn er bijna ook geen echt slechte keuzes te maken. Het is altijd even puzzelen om de juiste acties bij de losse fabrieksonderdelen te verzamelen en dat maakt het spel boeiend.

Voor een spel met deze diepte is de speelduur te overzien, het is ons al een paar keer gelukt om binnen de drie uur een potje met 4 spelers af te ronden, wat ervoor zorgt dat dit spel ook op de vrijdagavond regelmatig op tafel komt

De uitvoering is geweldig, de componenten zijn mooi uitgevoerd, er is nagedacht over de indeling in de doos en over de doos zelf. Je betaalt er een stevige prijs voor maar die is het naar onze mening ook echt waard.

Minder sterke punten:
De basis is eenvoudig (verplaats je fabrieksmedewerker naar een ander fabrieksonderdeel en voer daar shifts uit) maar het spel bevat veel, nee heel veel elementen waar je rekening mee moet houden. Wat voor kleur auto wil ik in mijn garage hebben? Wat voor kleur auto willen de andere spelers gaan produceren en kan ik daarop meeliften? Wat zijn de beoordelingsdoelen (van mezelf en van de algemene display)? Wat zijn de einddoelen? Welke spraakballonnen kan in snel binnenharken? Wanneer zet ik extra shifts in, of boekjes, of onderdeeljokers? Wat gaat Sandra doen? Als beginnende speler kan het moeilijk zijn om te overzien wat de juiste balans is tussen directe focus en doelen voor de midden-lange termijn.

Eindoordeel:

Kanban EV is een zeer mooi uitgewerkt spel dat zal blijven boeien voor de gevorderde spelers onder ons. Ons oordeel is een 8.5 uit 10.

Ook Kanban EV speel je bij The Meeple People!

Kanban EV op BGG
Author
Sander Vollebregt