June 30, 2021

Canvas

Aantal Spelers: 1 tot 5
Speeltijd: Ongeveer 30 minuten
Niveau: Geschikt voor net iets meer dan beginnende spelers

Canvas is een artistiek spel waarbij de spelers schilderijen gaan ontwerpen. Dat doe je door middel van drie doorzichtige kunst-kaartjes op elkaar te leggen. Elk kunst-kaartje heeft een aantal symbolen onderaan de kaart staan, in twee van de vijf kleuren stalen die er zijn. Omdat er vijf kleuren stalen zijn en een schilderij uit drie kunst-kaartjes bestaat is er dus altijd minstens één kleur waarvan de ene kaart de symbolen van de andere kaart afdekt, en dat is het puzzelgedeelte van het spel.

Een beurt bestaat uit twee opties: Een kunstkaart pakken of een schilderij maken. Dit laatste is verplicht wanneer je aan het begin van je beurt 5 kunstkaarten in je hand hebt. Het verkrijgen van de kunstkaarten is redelijk overzichtelijk: je kunt de eerste beschikbare kaart pakken, of inspiratie-fiches leggen op elke kaart die je overslaat. Omdat je maar met 4 inspiratie-fiches begint moet je dus het juiste moment kiezen om deze in te zetten.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verdienen, en dat kan door linten te verzamelen. Er zijn 4 categorieën die elk spel weer anders zijn, zoals een schilderij van precies 6 symbolen, met een combinatie van bepaalde symbolen, met alle 5 kleurstalen etc. Elk afgemaakt schilderij wordt getoetst tegen elke categorie, en zo kun je één of meer linten verzamelen. Hoe meer linten van dezelfde categorie, hoe beter. Er zijn ook grijze linten te verdienen (bijvoorbeeld voor elk driehoekje op je schilderij), deze zijn altijd 2 punten waard. Iedere speler maakt in totaal drie schilderijen, en de schilder met de meeste punten wint.

Sterke punten:
Visueel is het spel ontzettend mooi uitgewerkt. De doos is als het ware een schilderij (er zit zelf een opening aan de achterkant zodat je hem aan de muur kunt hangen) en de onderdelen zijn aantrekkelijk ontworpen, precies zoals past bij een spel dat over kunst gaat.

Het maken van de schilderijen is een hele beleving, proberen te vinden wat de juiste combinatie is om zo veel mogelijk punten te scoren, of simpelweg om zo'n gaaf mogelijk schilderij op te leveren. In de Kickstarter-versie zitten ook ezels waar je met je medespelers even stil kan staan bij het kunstwerk wat je opgeleverd hebt. Al met al 10 uit 10 voor de aantrekkelijkheid van het spel.

Minder sterke punten:
Het spel zelf valt een beetje tussen eenvoudige spellen en spellen voor gevorderden in. De symboliek zorgt ervoor dat het wel even een leercurve heeft om te begrijpen hoe een schilderij precies gewaardeerd wordt, en de beperkte markt zorgt ervoor dat geluk een grote factor speelt of de kleur die je nodig hebt überhaupt wel beschikbaar is. Hierdoor kan het spel een beetje tussen wal en schip vallen, net te ingewikkeld voor de één en te rechtlijnig voor de ander.

Doordat je met 5 kunst-kaartjes kunt combineren en dan dus de juiste kaart uit de markt moet kiezen kan een beurt best lang duren. Voor een kort, snel spel soms wel te lang.

Eindoordeel:
Canvas is een prachtig ontworpen spel aan de buitenkant, aardig maar geen meesterwerk aan de binnenkant. Ons oordeel is een 7- uit 10.

Ook Canvas speel je bij The Meeple People

Canvas op BGG

Author
Sander Vollebregt