February 26, 2020

Concept

Aantal Spelers: 4 tot aantal mensen dat om het bord past
Speeltijd: Zo lang als je door wilt spelen
Niveau: Geschikt voor beginnende spelers

Concept is een partygame waarbij spelers een opdracht uit moeten beelden. Niet door zoals bij Hints met behulp van bewegingen, maar door pionnen en blokjes bij pictogrammen te plaatsen. Degene die aan de beurt is plaatst bij het hoofdconcept het groene vraagteken (bijvoorbeeld bij een 'Man" of een "Vrouw", of bij "Gereedschap" of "Speelgoed"). Bij alle aspecten die met het hoofdconcept te maken hebben kunnen groene blokjes geplaatst worden. Als de opdracht bijvoorbeeld "IJsbeer", dan is het hoofdconcept "Fauna/Dier" en kun je blokjes plaatsen bij "Wit", "Regen/Sneeuw/Kou" en "Groot/Hoger". Het is ook mogelijk om meerdere concepten te gebruiken om de opdracht uit te beelden, er zijn in totaal 5 kleuren. Bij de opdracht "Popeye" kun je bijvoorbeeld beginnen met "Man", "Fictief/Denkbeeldig", "Schilderij/Stripverhaal" en "Zeevaartuig/Zee", en dan kun je een nieuwe concept aangaan met "Voeding/Etenswaren" en "Groen" om de spinazie uit te beelden. De speler die als eerste raad wat de opdracht was krijgt 2 punten, de speler die de opdracht gaf krijgt 1 punt. Bij 12 punten is het spel afgelopen

Sterke punten:
Bijna iedereen kent "Hints" wel, het spel is redelijk eenvoudig en snel uit te leggen en het is speelbaar met een grote groep. Je kunt tussendoor makkelijke even weglopen om koffie te zetten of naar de WC te gaan, je kunt zelf halverwege binnenvallen. Er zijn regels voor het verzamelen van punten, maar de ervaring leert dat het raden en uitbeelden genoeg plezier geeft om de hele puntentelling te vergeten. Dit maakt het spel ideaal zowel geschikt om snel even tussendoor te spelen of om er een gezellige avond mee te vullen.

Sommige opdrachten zijn echt een uitdaging, vooral spreekwoorden en gezegden zijn vaak lastig in pictogrammen te vatten. Het geeft daarom vaak extra voldoening om na al dat zweet en een bord vol blokjes toch de juiste oplossing te vinden.

Minder sterke punten:
De stapel kaartjes met opdrachten die bij het spel meegeleverd is beperkt. Vooral als je het spel vaker speelt zie je bepaalde opdrachten telkens weer langskomen. En zoals vaker bij dit soort spellen zijn sommige opdrachten snel gedateerd. Dat vereist wat creativiteit, door bijvoorbeeld kaartjes te gebruiken uit een anders spel (zoals Trivial Pursuit of 30 Seconds) of gebruik te maken van een online opdrachten generator.

Doseren is ook belangrijk bij dit spel: Omdat je het de hele avond zou kunnen spelen kan het voor sommige mensen te lang gaan duren, terwijl anderen er nog lang niet klaar mee zijn. Daarom is het belangrijk om af en toe te peilen of iedereen nog voldoende energie voor het spel voelt, om zo te voorkomen dat het mensen echt tegen gaat staan, zodat ze er de volgende keer niet eens aan beginnen.

Eindoordeel:
Concept is een ideale partygame waarbij je lekker creatief bezig kunt zijn. Met de meer dan 100 pictogrammen kunnen alle concepten die je maar kunt verzinnen uitgebeeld worden, dit geeft de mogelijkheid tot eindeloos speelplezier (gegeven en manier om aan extra opdrachten te komen). Ons oordeel is een 8 uit 10.

Ook Concept speel je bij The Meeple People

Concept op BGG
Author
Sander Vollebregt