June 6, 2022

Just One

Aantal spelers: 3 tot 7
Speeltijd: 20 minuten
Niveau: Geschikt voor beginnende spelers

Just One is een coperatief partygame uit dezelfde categorie als Codenames en Dixit. Wanneer een speler aan de beurt is pakt deze een kaart (zonder deze zelf te zien) en roept een getal tussen de 1 en 5, wat overeenkomt met het te raden woord op die kaart. De rest van de spelers bedenken elk een ander woord, een hint, welke te maken heeft met het te raden woord en schrijven dat op hun bordje. Als alle andere spelers klaar zijn moet de speler die aan de beurt is zijn ogen sluiten en draaien alle andere spelers hun bordje om. Alle hints die twee of meer keer voorkomen op de bordjes vallen af, en met de resterende hints moet de speler die aan de beurt is gaan raden wat het gekozen woord is. Is het goed, dan verdient het team het kaartje. Past de speler, verliest het team het kaartje en is het antwoord fout verliezen de spelers naast het kaartje nog een extra kaartje. Het team begint met 13 kaartjes en het doel is om zo veel mogelijk van deze kaartjes te verzilveren.

Sterke punten:
Bijna alle regels van het spel zitten in de vorige alinea, dus het is lekker snel uitgelegd. Het spel past vooral goed bij een middelgrote groep (5 tot 7 spelers), er zijn dan veel hints, en dus ook veel kansen dat twee mensen op hetzelfde spoor zitten, wat voor een mooie mix van hilariteit en frustratie zorgt.

Het dilemma "Deze hint moet erbij zitten, maar zou iemand anders hem al geven...??" blijft continu langskomen en zorgt voor voldoende spanning in iedere beurt, en bij echte creatieve vindingen volgt vaak meestal meteen de voldoening: "Hiermee moet het wel gaan lukken!". Het blijft dan meestal ook niet bij slechts n ronde....

Minder sterke punten:
Het aantal kaartjes in de doos is (net als Concept) beperkt, en wanneer het spel dan vaak op tafel komt in korte tijd ga je woorden vaker tegenkomen, waardoor je op een gegeven moment daar voordeel van krijgt. Het lenen van kaartjes van andere spellen zoals 30 Seconds of Codenames, of het internet kan hiervoor oplossing brengen.

Ook is het goed om van tevoren even af te spreken wat wel en niet geaccepteerd wordt (en hoeveel er gepraat mag worden tijdens het spel), dit kan voor irritatie zorgen als de groep niet helemaal op n lijn zit hierover.

Eindoordeel:
Just One is met recht de winnaar van "Spiel des Jahres 2019", het is een uitermate geschikte partygame voor jong en oud! Ons oordeel is 8.5 uit 10.

Ook Just One speel je bij The Meeple People

Just One op BGG
Author
Sander Vollebregt