March 1, 2020

Roll for the Galaxy

Aantal Spelers: 2 tot 5
Speeltijd: Ongeveer 30 tot 45 minuten per speler
Niveau: Voor gevorderde spelers

Roll for the Galaxy is de dobbelstenen variant van Race for the Galaxy. Net als Race is Roll for the Galaxy een engine building game waarbij je probeert zoveel mogelijk overwinningspunten te scoren voordat het spel eindigt.

Overwinningspunten scoren kan door technologien te ontwikkelingen (develop), planeten te koloniseren (settle) en door goederen te verschepen (ship). Deze drie acties worden uitgevoerd in de betreffende fases. Naast deze drie fases zijn er nog twee fases. Deze zijn explore en produce fase. Tijdens de explore fase kan je kiezen uit het innen van geld of het ontdekken van nieuwe technologien en/of werelden. En tijdens de produce fase kun je goederen op je planeten produceren. Tijdens de ship fase kan je ook geld innen voor je goederen in plaats van overwinningspunten.

Roll for the Galaxy met in deze beurt de develop, settle en produce fases.

Een beurt begint met het dobbelen van de stenen en het toekennen van de dobbelstenen aan de verschillende fases. Dit gebeurt in het geniep achter een scherm zodat de andere spelers moeten raden wat jij van plan bent. Met n van de dobbelstenen kies je n fase, zodat je zeker weet dat die fase aan de beurt komt deze ronde. De overige dobbelstenen mag je, met inachtneming van de spelregels, aan de gekozen of de overige fases toekennen. Als iedereen dit heeft gedaan worden de schermen weggehaald en worden de gekozen fases geactiveerd. Dobbelstenen die toegekend zijn aan fases die deze beurt niet zijn geactiveerd gaan meteen terug in de beker.

Vervolgens worden alle geactiveerde fases op volgorde gespeeld. Hierbij worden de aan de fases toegekende dobbelstenen als 'betaalmiddel' ingezet. Bijvoorbeeld, als een planeet drie overwinningpunten waard is moet je ook drie dobbelstenen kunnen inzetten om op die planeet te kunnen koloniseren. Ontwikkelde technologien en gekoloniseerde planeten worden voor de speler neergelegd waarbij technologien allerlei voordelen bieden en planeten meestal nieuwe dobbelstenen opleveren. De bij het uitvoeren van de acties gespendeerde dobbelstenen gaan niet terug in de beker maar naar de zogeheten citizenry (burgerij in het Nederlands). Om ze vandaar terug in de beker te krijgen moet je 1 geld per dobbelsteen betalen.

Het spel eindigt als de fiches met de extra overwinningspunten op zijn of als iemand 12 of meer technologien en/of planeten voor zich heeft liggen. Ten slotte worden per speler de overwinningspunten geteld en diegene met de meeste overwinningspunten wint.

Sterke punten:

  • Roll for the Galaxy is prachtig uitgevoerd met mooie illustraties op de doos en de kaartjes.
  • Het heeft een uitgekiende dobbel economie.

Minder sterke punten:

  • Het uitleggen van het spel aan nieuwe spelers kost wel wat tijd en meestal duurt het dan nog een tweetal ronden voordat alle kwartjes zijn gevallen.

Eindoordeel:

Roll for the Galaxy is een erg leuk spel waarbij tactisch spelen heel belangrijk is en geluk, ondanks de dobbelstenen, geen heel grote rol speelt. Roll for the Galaxy zal dan ook regelmatig op tafel komen bij ons.

Ook Roll for the Galaxy speel je bij The Meeple People!

Roll for the Galaxy op BGG
Author
Jack van den Eerenbeemd