March 12, 2022

Spirit Island

Aantal Spelers: 1 tot 4
Speeltijd: 90 tot 150 minuten
Niveau: Voor gevorderde spelers

Spirit Island is een coöperatief spel waarbij de spelers in de huid kruipen van eilandgeesten die hun thuisland proberen te beschermen tegen nietsontziende kolonisten die het proberen te veroveren. Een spelronde is opgebouwd uit een aantal fases. Eerst bepalen de spirits hoe ze zichzelf willen ontwikkelen door energie te verkrijgen, kaarten te nemen die voor krachten zorgen, invloed te vergroten en krachten uit te spelen. De krachten kunnen snel of langzaam zijn, dus na de planning zijn eerst de snelle krachten aan de beurt. Je moet dan denken aan schade doen aan de kolonisten, kolonisten verplaatsen of bescherming bieden aan de lokale gronden. Daarna zijn de kolonisten aan de beurt. Ze kiezen een (of later twee) landschappen uit om te ontdekken (plaats een ontdekker), om op te bouwen (als er kolonisten zijn, plaats een dorp of een stad) en om te "verwoesten". Is het landje niet genoeg beschermd komt er "plaag"-marker op te liggen. Na de kolonisten zijn de trage krachten aan de beurt, deze zijn over het algemeen wat sterker, maar omdat ze traag zijn soms ook mosterd na de maaltijd. Zaak dus om goed te plannen!

Bij teveel plaag-markers verliezen de spelers het spel. Ook is het aantal beurten om de kolonisten te verslaan eindig. Winnen kan ook op meerdere manieren, door alle kolonisten te verslaan, door alle angstkaarten door te werken of door een combinatie van deze twee (bij voldoende angst is het bijvoorbeeld genoeg om geen steden meer op de kaart te hebben).

Sterke punten:
Het basisspel bevat 8 verschillende eilandgeesten en ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. De oceaan-geest is bijvoorbeeld goed in het verdrinken van kolonisten, terwijl de natuurgeest anderen kan laten groeien. De geesten zijn gebalanceerd en thematisch goed uitwerkt en zorgen voor een hoop afwisseling. Met de beschikbare uitbreidingen zijn de combinaties eindeloos.

Nog meer uitdaging nodig? Dan zijn er ook nog scenario's om door te spelen, of landen om tegen te vechten met elk hun eigen specialiteit. Is het spel te moeilijk? Dan kun je makkelijk het niveau aanpassen, zodat voor iedere speler een haalbare uitdaging te vinden is.

De puzzelaars onder ons komen ook aan hun trekken. Een aantal krachten zijn te activeren door het bezitten van de juiste elementen. Door de juiste kaartjes te selecteren en het juiste spoor te ontwikkelen kun je net een beurt eerder je angstaanjagende natuurkracht in werking stellen en een complete gemeenschap wegvagen. Misschien geen sociale gedachte, maar ja, had je maar geen geesten boos moeten maken.....

Spirit Island is één van de beste spellen om ook solo te kunnen spelen. Je kunt dat doen met één eilandgeest, maar als je wat meer ervaring hebt kan het ook prima met meerdere geesten tegelijk.

Minder sterke punten:
Het spel kan best intimiderend zijn en we zouden het afraden voor beginnende spelers. Het is een soort Pandemie++, dus vooral geschikt voor mensen die daar op uitgekeken zijn. Net als bij Pandemie heeft iedere speler alle informatie die andere spelers ook hebben, en dat kan ook hier voor de "One To Rule Them All"-zorgen: de speler die iedereen gaat vertellen wat ze moeten doen. Dus mocht dat gevaar op de loer liggen, maak dan van tevoren hier goede afspraken over.

De combinaties van scenario's en landen op geavanceerd niveau zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid aan regels, en het kan dan goed voorkomen dat je er eentje over het hoofd ziet. Het kost wat discipline om alles goed uit te voeren. Dit kan ook de "analysis-paralysis"-vergroten, je hebt soms zo veel mogelijkheden en als het dan ook nog lastig is om te overzien wat de kolonisten gaan doen kunnen beurten lang gaan duren. Tip is om dit op te bouwen en niet teveel nieuwe regels tegelijk in te voeren.

Eindoordeel:
Spirit Island is een geweldig spel aan de zwaardere kant van het bordspellenspectrum. Voor ervaren spelers die van coöperatieve spellen houden een absolute aanrader. Ons oordeel is een 9- uit 10.

Ook Spirit Island speel je bij The Meeple People

Spirit Island op BGG
Author
Sander Vollebregt