February 17, 2020

Welcome To...

Aantal Spelers: 1 tot het aantal blaadjes dat je nog over hebt
Speeltijd: 20 tot 30 minuten
Niveau: Geschikt voor beginnende spelers

"Welcome To.... mijn eigen paradijsje! Het is hier geweldig in mijn wijk, met voldoende groen en mooie zwembaden. Komt hier allen wonen!"

Welcome To... is een "roll & write" spel waarbij je zo slim mogelijk huisnummers moet plaatsen in één van je drie straten. De huisnummers lopen van 1 tot en met 15 en zoals het hoort: alle nummers in de straat moeten oplopen. Het is dus niet toegestaan om links van een 7 een getal te plaatsen dat groter of gelijk is aan 7, zoals bijvoorbeeld een 10. Elke ronde kan een speler kiezen uit drie kaarten met een nummer en kiest daar dan precies één van uit om in zijn wijk te plaatsen. Bij elke kaart met een nummer hoort ook een kaart met een actie, deze mag de speler activeren (maar dit hoeft niet). Zo kan een speler blokken maken van aantal huizen (1 tot 6 groot),  deze blokken opwaarderen zodat ze meer punten waard zijn, bossen of zwembaden plaatsen, werkzaamheden uitvoeren zodat het getoonde huisnummer aangepast mag worden of een "bis"-nummertje uitvoeren, zodat een gat opgevuld kan worden, door bijvoorbeeld een 3A te plaatsen naast een 3. Daarnaast zijn er extra punten te verdienen door snel een bouwvoorschrift van een aantal blokken uit te voeren. Er wordt doorgespeeld totdat iemand alle huizen voorzien heeft van een huisnummer, iemand alle drie bouwvoorschriften heeft uitgevoerd of iemand drie keer heeft moeten passen. En natuurlijk: de speler met de meeste punten wint het spel.

Sterke punten:
Welcome To... kun je met zo veel mensen spelen als je maar wilt, en dat is wel de grote kracht van het spel. Het is net zo leuk om met twee personen te spelen als met bijvoorbeeld zes, en het aantal spelers heeft (bijna) geen invloed op de speelduur. Ideaal als je met een grote groep bent en je moet even een half uur overbruggen!

De meeste "roll & write"-spellen werken (zoals de titel al aangeeft) met dobbelstenen. Dat zorgt voor een bepaalde willekeur waar je niet altijd om heen kunt werken. Omdat dit spel geen gebruik maakt van dobbelstenen maar van stapels kaartjes is deze willekeur een stuk minder. Ook staat op de kaartjes met de nummers een kleine afbeelding van de actie op de achterkant, zodat je weet uit welke acties je de volgende ronde kunt kiezen. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen pech meer kunt hebben, maar er is goed nagedacht om de kans op pech een stuk kleiner te maken

Minder sterke punten:
De bouwvoorschriften bepalen een belangrijk deel van de strategie van een speler. Het kan voorkomen dat een bepaalde blokgrootte vaak voorkomt om de bouwvoorschriften, en in dat geval volgen de spelers dan vaak dezelfde strategie,. Een voorbeeld: Als een blokgrootte van 3 huizen op alle bouwvoorschriften voorkomt is het heel aantrekkelijk om te specialiseren op blokken van 3, want die ga je toch veel bouwen. Persoonlijk vind ik het leuker als de bouwvoorschriften allemaal totaal anders zijn zodat er meer diversiteit in strategieën op tafel komen, maar dat is dus niet altijd het geval als je deze blind trekt aan het klaarzetten van het spel.

De timing in het spel kan ook nog wel eens voor wat probleempjes zorgen. De bedoeling is dat alle spelers tegelijk hun nummers plaatsen, maar in de praktijk is dat natuurlijk nooit het geval. En het is wel van belang om het paradijsje van je buren in de gaten te houden om te zien welke bouwvoorschriften ze kunnen claimen. Het kan dus voorkomen dat iemand een nummer plaatst, daarmee een bouwvoorschrift haalt en dit kenbaar maakt, en dat iemand anders dan denkt "Oh, maar in dat geval doe ik dit, want dan heb ik dat bouwvoorschrift ook (en dus ook de bonuspunten voor het bouwvoorschrift)". Ook afkijken kan voorkomen als niet alles tegelijk gaat en dat zou voor lichte irritaties kunnen zorgen. Kwestie van goede afspraken maken of er gewoon lekker niets om geven!

Eindoordeel:
Welcome To... is een licht spel en speelt lekker weg. Vanwege de flexibiliteit in aantal spelers, de speelduur en toch het uitdagende karakter van het spel zal hij zeer regelmatig op tafel komen. Ons oordeel is een 8 uit 10.

Ook Welcome To... speel je bij The Meeple People!

Welcome To... op BGG
Author
Sander Vollebregt